Veien til topps!

1

Yrkesfag

Velg yrkesfag

Yrkesfag er en yrkesfaglig utdanning som lar deg kombinere teori og praksis. Du får jobbet med et fag på en mer praktisk måte. Fagopplæringen består av en kombinert opplæring i skole og praksis i en bedrift innen det faget du utdanner deg i. I et yrkesfaglig utdanningsløp får du jobbe med praktiske fag. De fieste yrkesfag i Norge følger 2+2 modellen, hvor du går to år på videregående skole, før du er lærling i bedrift i to år.

2

Lærling

Vær lærling

Yrkesfag er en spennende og nyttig utdanning, og som lærling kan du kombinere utdannelse med relevant arbeidserfaring. Som lærling går du vanligvis to år på videregående opplæring, før du jobber to år i bedrift. Enkelte fagretninger har andre forløp. Om du allerede har relevant yrkespraksis kan du noen ganger få kortere læretid. Etter endt læretid skal du opp til en fag-/svenneprøve hvor du skal bevise at du kan faget du har utdannet deg i.

3

Jobberfaring

Skaff erfaring

Bestått fag-/svenneprøve gir deg fag-/svennebrev som gjør at du kan fortsette å jobbe som fagarbeider/svenn i faget ditt. Selv om du har fått fag-/svennebrev, er det viktig å skaffe seg erfaring i faget. Når du jobber med faget ditt så lærer du nye ting nesten hver dag som du kan ta med deg videre i ditt yrkesliv. Det gir deg flere muligheter videre.

4

Mesterutdanning

Ta mesterutdanningen

Etter noen år som fagarbeider/svenn kan det være aktuelt å utvikle deg videre i faget ditt. Da er mesterutdanning én vei å gå. Det finnes over 70 ulike fag du kan bli mester i. Mesterutdanningen er en lederutdanning i faget ditt som gjør at du kan ta på deg større oppgaver og få mer ansvar i firmaet du jobber i eller du kan starte opp og drive egen bedrift.

5

Mesterbrev

Søk om mesterbrev

Når du har bestått fag-/svennebrev og har skaffet deg minimum to års praksis i faget, kan du ta mesterutdanningen og søke om mesterbrev.