Hjem 5 Nyheter 5 Spesialisten på massivtre

Spesialisten på massivtre

9. oktober 2019 | Nyheter

Han gikk fra klassisk byggmesterbedrift til å montere massivtre på heltid. Øystein Henriksen er blitt så ettertraktet at han stiller på byggeplassene for å hjelpe kolleger med å lære den nye måten å arbeide på. Miljøaspektet er også viktig for byggmesteren fra Hokksund.

Valle Wood – Norges største kontorbygg i massivtre. Skipet – Bergens første og største næringsbygg i massivtre. Studentboliger, skoler og barnehager fra Svalbard til Sørlandet, og helikopterfraktet utsiktshytte på ti kvadratmeter. Byggmesteren fra Hokksund og folkene hans har montert det alt sammen.

Massivtre på heltid

– Det er cirka 15 år siden massivtre kom til Norge. Østerrikerne har bygd med det i mange år, men vi samarbeidet med et arkitektfirma i Oslo og kom inn i et massivtreprosjekt i Øvre Eiker i 2005, forteller Øystein Henriksen.
Egentlig driver han en tradisjonell byggmesterbedrift og var oppe i 17 ansatte for 20 år siden. Han halverte staben, og de siste tre årene har firmaet drevet fulltid med å montere massivtre.

Norsk tre

– Det er krevende å være en sånn mellomstor byggmesterbedrift, og jeg ønsket ikke å bli sittende «stuck» på kontoret. Jeg trives godt ute. Jeg kom til et punkt hvor jeg enten måtte bli større eller gå «back to basic». Jeg valgte det siste og er veldig godt fornøyd med det, sier han.
Nå har han kjøpt stor tårnkran. Skipet var det første bygget der elementene kom fra den nye fabrikken til Splitkon i Åmot – verdens største massivtrefabrikk.
– Dette er norsk tre. Det er veldig spennende. Hvorfor skulle vi ikke bruke norsk tre i Norge og få kortreist tre i stedet for å sende virke ned til Tyskland eller Østerrike? Miljøaspektet er en betydelig gevinst, sier han.

Løfter seks tonn

Når han skal montere massivtreelementer fra fabrikk, krever det en annen måte å jobbe på enn om han skulle plassbygd hele huset.
– Logistikken er hemmeligheten bak å få det til. Så er det snakk om planlegging selvfølgelig. Ikke minst er det store dimensjoner. De største skrå bjelkene er 22,5 meter lange, og vi har sjaktvegger som er nesten 16 meter høye. Det er store krefter som er ute og går når vi løfter på plass elementer på seks tonn. Du må jobbe med sikkerheten på en helt annen måte enn om du bygger en enebolig, sier han.

Lærer opp flere

Kompetansen som kreves betyr at han slipper konkurranse fra de useriøse småbedriftene som mange andre i byggebransjen sliter med. Dessuten er kompetansen så etter- traktet at han må si nei til mange oppdrag. I stedet hjelper han andre med å klare jobbene.

– Vi har ikke tid til å gjøre alt vi får forespørsler om. I stedet fungerer vi litt som supervisorer for dem som ikke har bygget med massivtre før. Denne måten å bygge på er kommet for å bli. Mange har funnet ut at det er lurt å leie inn oss som har gjort det før. Når du har fire mann og en mobilkranfører som står og klør seg i hodet og lurer på hvor de skal begynne – som de kanskje ville gjort ellers – så blir det dyrt, sier Henriksen.

Han har også hjulpet Norsk Treteknisk Institutt med å utvikle løsninger for å bygge med massivtre, og han har sittet i styret for Forum for Trekonstruksjoner.
På Skipet delte han staben i to – de arbeidet tolvtimersdager mandag til lørdag den ene uken og hadde neste uke fri.
– Men vi tar ikke et eneste prosjekt før jeg har hørt med gutta om de er villige til å reise, understreker han.