Tømrermester Inge Aamlid bygde først en tursti av tre som ble en stor suksess i Fyresdal. Nå har han bygget den én kilometer lange Tretoppvegen som skal lokke enda flere turister dit. Den universelt utformede gangbanen ble åpnet 2. juni og topper allerede Visit Norways liste over populære norske reisemål, foran Hurtigruta!
Tekst: Mona Bidne
Foto: Inge Aamlid og Effekt Arkitektbyrå
Les flere artikler i Mestern nr 3
Hamaren Aktivitetspark med sykkelløype, tretopptrampoline, klatrepark, utekjøkken, gapahuker, bålplass, klatreelementer og den populære gangbroen i tre rundt Hamarens sydligste punkt, sto ferdig våren 2017. For å øke verdiskapingen ytterligere og få enda flere tilreisende, engasjerte Fyresdal kommune det danske arkitektfirmaet EFFEKT til å utvide aktivitetstilbudet med en tretoppvei. Tømrermester Inge Aamlid vant anbudsrunden, og har siden september 2022 nær sagt bodd i skogen.
På spørsmål om mestertittelen veide tungt da han vant anbudet i konkurranse med to store entreprenører, svarer Aamlid at det nok heller var prisen som var avgjørende. Men mesterbrevet gjør at han har den nødvendige fagkompetansen og godkjenningen for de tiltaksklasser som er nødvendige for å utføre den type oppdrag.
Liker å knekke nøtter
Tretoppveien er to meter bred, en kilometer lang, hviler på 228 stolpepar og ender 16 meter over bakken i en sirkel på 45 meter i diameter med utsikt over Fyresvatn. Det har gått med 21 kilometer rekkverk, nesten like mye gulvbord og 43 tonn med ståldetaljer. Det er jo ikke akkurat et lite prosjekt, og dessuten et utendørs prosjekt midt på vinteren.
Hva er drivkraften?
– Det er veldig gøy når man ikke trenger å gjøre det samme hele tiden – at prosjektene varierer. På et slikt prosjekt kan man ikke lese en tabell for å finne ut hvordan man skal løse det. Man må bruke faget og erfaringene. Det er det som er drivkraften og det som er gøy. Og så liker jeg å bygge opplevelser for folk, og å bli utfordret til å drive kontinuerlig problemløsning.
– Nå bød sist vinter på litt større utfordringer enn jeg var forberedt på. Det ble den verste vinteren på 35 år med 1,5 meter snø og bitende kulde. Adkomst, materialtransport, regn, gjørme, snø og is, høyde og terreng … Listen over utfordringer var lang. Det var tøft, særlig med dimensjonen på utstyret vi skulle ha ut i skogen. Mastene veide vel rundt 1 100 kilo og var 17 meter lange, veldig uhåndterlige. Men jeg hadde med meg et team av folk med bakgrunn som bønder og skogbruksarbeidere som tok jobben på strak arm. To av gutta hadde entreprenørbakgrunn, det var også veldig nyttig. Det var en nøtt å knekke, men vi fant en teknikk uten å gå på akkord med oss selv. Vi brukte gravemaskin, vinsj og talje for å reise stolpene, og så monterte vi uten kran, sier Aamlid.
Ga næringslivet omsetningsøkning etter bare en måned
2. juni sto Tretoppvegen ferdig. Fylkesvaraordfører Sven Tore Løkslid var til stede under åpningen av gangbanen og hadde følgende utsagn ifølge Vest-Telemark blad: «Det her er steike kult, og de er jo litt halvgalne som får til dette her i Fyresdal.» Siden har Tretoppvegen fått mye positiv oppmerksomhet og Aamlid får mye skryt.
– Det er nesten litt flaut av og til, men det er jo hyggelig å få skryt. Jeg er jo selv min strengeste kritiker, men må si at jeg er fornøyd med prosjektet. Jeg går Tretoppvegen som fast tur med bikkja og får da inspisert den. Det er alltid en spile som kan sprekke i sola, og noen småreparasjoner det kan bli behov for, men gangbanen oppfører seg bra. Og så er det fint at veien har gitt positive ringvirkninger. Turistene har begynt å komme. Og allerede en måned etter åpning meldte næringslivet om en omsetningsøkning på 20 prosent. Det gir inspirasjon til å få flere ting til å skje i kommunen som i fjor ble kåret til Norges beste næringskommune med innbyggere under 50 000, sier han og er klar for nye nøtter å knekke.
Dette gikk med til tretoppvegen
- 227 stolpepar (totalt 3 043 847 meter stolper med volum på 162 m³)
- 21 000 meter med gulv/topprekke
- 20 500 meter rekkverkspiler
- 6 800 meter gulvbjelker
- 227 tverrbjelker
- 43 tonn med ståldetaljer
- 125 000 skruer
Nye mesterverk på gang
I forkant av åpningen av Tretoppvegen ble det arrangert et fagseminar for innkjøpere med arkitektene, ingeniørene og de andre som var involvert i prosjektet. Flere kommuner kunne tenke seg å gjøre noe tilsvarende som i Fyresdal og Aamlid har allerede gitt pris på et prosjekt til en av dem.
– Det handler om prising av bygging av en 300 meter lang fjellbro. Og så har jeg gitt pris på bygging av et kraftverk, noe som også er gøy og annerledes.
I tillegg holder jeg på med M/S Teisner som ble brukt som slepebåt av tømmer og der bestefar var kaptein, legger han begeistret til. Den ligger nå på land og er bare dekket til, men jeg har fått tillatelse av Fyresdal Bygdemuseum til å utvikle den til overnatting. Det er en 150 år gammel tømmerslepebåt som er 20 meter lang og 3,5 meter bred. Jeg tenker det skal bli et eksklusivt overnattingssted for en familie, men jeg må regne litt mer på hvor mange det blir plass til.
M/S Teisner ligger fantastisk til i en bryggepark med store furutrær, og jeg vil gjerne ha på plass en badstu på utsiden også. Det kan bli et spektakulært og annerledes overnattingssted når jeg bare får på plass det nødvendige byråkratiet for bygging. Det er et prosjekt på eget initiativ og som jeg gleder meg over å ta styring på selv, avslutter han.